En tiedä minne haen yhteishaussa!

Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen alkaa huomenna 22.2.2022. En vieläkään tiedä minne haen tai missä järjestyksessä. Tässä on siis yksi päivä aikaa miettiä, missä seuraavat kolme vuotta viettää.

Ei nyt sentään ihan, koko kuukauden aikana voi hakea, ja voi ollakin, että päädyn päätöksen tekemään ihan viimeiseinä päivinä. Ehkäpä tästä vertaistukea lukioon hakeville?

Pieni katsaus omaan tilanteeseni

Lukioon hakeminen on ollut alusta alkaen selkeää, varmaankin ainoa selkeä asia jatko-opintoja miettien. Jossakin kohtaa toki kaksoistutkinto kävi mielessä. Tällä hetkellä kuitenkin omalla listallani on Rellun yleis- ja yhteiskuntatiedelinja, Norssi, TYK ja SamKen viestintälinja. Tähän on tultu pitkä matka, että mulla on vain viisi lukiota mielessä. Mihin järjestykseen ne sitten asettelen, en tiedä.

Oon kyllä onnellinen siitä, että oon seiska luokasta asti ainakin jonkin verran panostanut kouluun, niin että mulla on nyt riittävä keskiarvo useampiin paikkoihin. Viime vuonna keskiarvorajat oli tosi korkealla – olisko vaan kahteen lukioon ollut alle 8 ka. Toisaalta, kaikki lukiot on varmaankin ihan yhtä hyviä, niin ainakin sanotaan. Tästä syystä matalammalla keskiarvolla voisi olla helpompi miettiä lukiota, kun osa rajautuisi automaattisesti pois, eikä silti jäisi tavallaan mistään ”paitsi”

Perusteita lukion valitsemiseen

Mulla ei sinänsä oo oikein mitään kriteereitä lukion valitsemiseen, fiilispohja vain. Päätöksen lähentyessä voisin tosin miettiä ainakin seuraavia asioita: sijainti, kielitarjonta (pitkä ranska), koko (en tosin ees tiiä minkä kokoseen lukioon haluaisin), painotukset (melkein kaikki olis kivoja) ja minne muut menee. Kaikki noista on kylläkin asioita, jotka ei oo täysin välttämättömiä, mua ei siis haittais valita lukiota, jossa ei mitään noista olis, mikäli se tuntuis muuten kivalta.

Arpomalla vaan, ei sillä oo mitään väliä

Koulussa OPO:n tunnilla piti tulostaa top 7 hakukohdetta. Mietin siinä jonkin aikaa, mutta lopulta päädyin käyttämään arvontakonetta valitsemisessa. Jos en millään osaa päättää ja toivoisin vaan, että lukio päätettäisiin arpomalla, niin miksen tekisi sitä? Onhan se vähän päätöksenteon välttelyä, mutta toisaalta, mä en voi ennustaa tulevaisuutta ja tietää, mikä olis paras vaihtoehto. Ja vaikka voisinkin nähdä, miltä mun elämä eri lukioissa näyttää, tuskimpa osaisin silti valita.

Plussia ja miinuksia viidestä Tampereeen lukioista

Rellu: Kävin yhteiskuntatiedelinjan esittelyssä, ja silloin olin täysin varma, että yt-linja se on. Tuntu tosi kivalta, esittely oli hyvä. Sijainti on kiva. Luulisin myös keskiarvorajan ollessa niin korkea, rellun myös olevan motivoiva opiskeluympäristö. Kääntöpuolensa siinäkin, sillä pidän myös vapaa-ajasta.

Norssi: Norssista mulla on jotenkin hyvä mielikuva, varmaankin tosi kivat tilat, kun yliopiston kanssa samassa on. Norssi on myös tosi pieni, vaan 90hlö/vuosi. En osaa sanoo, onko se hyvä vai huono puoli. Oon kuullut kans eräältä norssilaiselta, että yliopiston tiloissa oleminen haittaa yhteishengen muodostumista, kun ei _kai_ ole erillistä rakennusta lukiolle.

TYK: Tykkiin olin ajatellut 7lk asti mennä, mutta nyt oon alkanut muitakin miettimään, sekä pohtimaan, että olisko se sittenkään mun paikka. Siellä olis tosin ilmasutaitoaineita, joka olis tosi kiva, ja tiedän kans useamman sinne menevän. Tykki tosin on varmaan Tampereen isoin, en sit tiiä onko se hyvä vai huono.

SamKe, viestintälinja: Viestintälinja kuulostaa tosi kiinnostavalta ja siihen sisältyvät kurssit vaikuttavat myös kivoilta. En esittelyssä ollut, mutta kuulemma tosi kivat tilat. Paikka lienee aika iso.

Ehkäpä voisin tästä tosiaan tulla tulokseen, että kaikki on hyviä ja arpomalla vaan;)

Kiva kun luit, mukavaa viikkoo!

5 ajatusta artikkelista “En tiedä minne haen yhteishaussa!

 1. AinoR

  Fiilaan sua niin paljon! Meillä haetaan huomenna, super jännää. Mulla on ollut pitkään noi samat lukiot pohdinnassa. Joskus noin viikko sit itsekin vaan arvoin sen, TYK se siis on. Oon kuullut tosi paljon hyvää siitä koulusta, ja mä kävin siellä tutustumassa. Tuntuu, että oon kehitellyt tästä päässäni kauheen suuren valinnan, vaikka oikeesti sillä ei oo kauheesti välii minne menee, kaikkialta saa saman opetuksen. Tosi mielenkiintoista lukee mihin muut on menossa! Toivotaan meille onnea, mihin sit haetaankin! Jee!

  Liked by 1 henkilö

  Vastaa
  1. Pieniä ajatuksia Kirjoittaja

   ihana kuulla, että oot säkin oot turvautunut arpomiseen! Oon kyl samaa mieltä, että tää valinta tuntuu paljon isommalta, mitä se ehkä sitten on. Painottaen ehkää. Kiva, että oot mahdollisesti löytäny ykköslukion, pitää munkin TYK:iä varmaan vielä miettiä.
   Kiitos kommentista ja tsemppii valinnan tekemiseen!

   Tykkää

   Vastaa
   1. Riitta Hellevi Nieminen-Salokatve

    Hei, Tampereen Yliopiston Normaalikoulun on tällä hetkellä Tampereen paras valinta. Kaikki neuvotaan uudelle opiskelijalle kädestä pitäen. Tilat ovat lukiolaisille erikseen, samoin ruokailu-ajat. Ruoka on huippuhyvää, buffet-pöydistä. Opettajat parasta mahdollista tasoa, maksuton toinen aste ja loistavat kannettavat. Sijainti on keskellä Tamperetta, kulku helppoa joka suuntaan, bussitkin aivan viereen. Kansainvälinen lukio, Unesco-kohde- ja hauskoja tapahtumiakin aina välillä! Hyvä valintatarjotin, josta myöskin järjestetään. Kasin keskiarvolla tai yli kannattaa hakea kaikille kin linjoille! Suosittelemme lämpimästi ekan syksyn käyneenä! Arpoa ei kannata, faktatiedoilla pärjää hyvin 👍!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s